𝘈𝘧𝘭𝘦𝘷𝘦𝘳𝘥𝘢𝘨 BMW X5 type E70.
Ondanks de onzekerheid omtrent de wet- en regelgeving van grijskenteken, bouwt Transcare dagelijks verschillende voertuigen om naar grijskenteken. Onze klant heeft deze BMW X5 gekocht in Duitsland, waarna de auto is omgebouwd, gekeurd en gekentekend. TransCare is dé specialist in ombouw naar grijs kenteken. Wij bouwen allerlei nieuwe of gebruikte auto’s om naar grijs kenteken. Wij ontzorgen u volledig. Dat wil zeggen we verzorgen de RDW keuring, de BPM aangifte, tenaamstelling en alle andere administratieve handelingen die nodig zijn.
Wat is een grijs kenteken?
Een bestelauto die door de Belastingdienst wordt gezien als bestelauto, wordt ook wel grijs kenteken genoemd. Oorspronkelijk had deze auto een grijs kentekenbewijs, daar komt de naam vandaan. Het begrip grijs kenteken is dus alleen een administratieve naam voor bestelauto’s en vrachtwagens. Het grijze kenteken is herkenbaar aan de eerste letter van de letterreeks op het kenteken. Dit was vroeger een “B” en tegenwoordig een “V”.
Voordelen grijs kenteken
Er zijn 4 categorieën voordelen of besparingen die u kunt behalen bij een grijs kenteken:
- lagere BPM
- lagere Motorrijtuigenbelasting
- lagere verzekeringspremie
- lagere bijtelling
BPM
Bent u ondernemer en hebt u een geldig BTW nummer dan kunt u zakelijk of privé een grijs kenteken aanschaffen. Daarmee heb je het voordeel dat je bij een geïmporteerde of een nieuwe auto geen BPM betaald voor het voertuig. Dit gaat meestal om een aanzienlijk bedrag. U heeft dus een veel lagere aanschafwaarde of leasebedrag. Wilt u ter vergelijking weten hoeveel BPM er op een auto zit, gebruik dan de Autoweek calculator: https://www.autoweek.nl/bpmcalculator Afhankelijk van o.a. de uitvoering, de basis catalogus prijs, jaartal kunt u zomaar eenmalig tussen de 10,000 en 50,000 euro of meer aan BPM besparen.
Motorrijtuigenbelasting
Een grijs kenteken auto kent een ander tarief voor motorrijtuigenbelasting. Dat scheelt algauw honderden euro’s per maand. Wilt u het verschil weten tussen wat u betaald voor een personenwagen als particulier en bestelwagen als ondernemer? Dan kunt u gebruik maken van het hulpmiddel van de Belastingdienst. Let op: u dient wel te weten hoe zwaar uw auto weegt. Dat is ook weer te vinden op de website van Autoweek.
Verzekeringspremie
Omdat de aanschafwaarde aanzienlijk lager is dan bij een geel kenteken valt de verzekeringspremie lager uit. Dat scheelt in de maandelijks premie.
Bijtelling
Valt u onder de bijtellingsregeling? De bijtelling valt bij grijs kenteken ook lager uit. De bijtelling is normaal gesproken het geldende percentage van de aanschafprijs inclusief BPM. Omdat bij een grijs kenteken de BPM eraf gaat komt de aanschafprijs lager uit. Over het lagere bedrag betaald u dan het geldende percetage voor bijtelling. Dit is een jaarlijks voordeel wat u geniet.
Lees hier meer over de fiscale voordelen!
Technisch detail
Een in Europe geldende typeaanduiding voor een personenwagen is een M1. (D.w.z. de “M” staat voor personenwagen en de “1” staat voor het gewicht van een voertuig tot 3500 kg). Een bestelwagen heeft de aanduiding N1 (D.w.z. de “N” staat voor bedrijfswagen en de “1” staat voor het gewicht van een voertuig tot 3500 kg). Dit kan voor een importauto van zeer groot belang zijn. Heeft de al aan te kopen auto al een N1 status dan is de keuring bij de RDW aanzienlijk eenvoudiger. (Denk aan “lichte vrachtvoertuig” uit Belgie)
Merken & modellen
Wij kunnen veel diverse merken en modellen naar grijs kenteken. Benieuwd of wij ook uw auto kunnen voorzien van een grijs kenteken? Bekijk hier de modellen die wij ombouwen en al hebben omgebouwd. Tevens vindt u daar een opgave van allerlei opties die mogelijk zijn. Bel of e-mail ons gerust voor advies of een vrijblijvende offerte.